ongesteld-gesteld1De menstruatie wordt ook wel ongesteldheid genoemd. Menstruatie is een optredende bloeding uit de vagina die ongeveer rond het 11e en het 15e levensjaar begint. De eerste menstruatie is meestal niet zo heftig. De menarche betekent de eerste echte menstruatie. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Kijk voor meer informatie over de menopauze, onder het kopje ‘Menopauze’.

ongesteld-gesteldMenstruatie leeftijd

De leeftijd waarop je gaat menstrueren is vaak erfelijk bepaald. Meestal zijn voor die tijd je borsten gegroeid, heb je de groeispurt gehad en heb je schaamhaar. De menstruatie begint meestal rond de leeftijd van 11 tot 15 jaar. In de eerste periode kan de menstruatiecyclus langer duren dan 28 dagen. Na de eerste ongesteldheid groeit je lichaam ook veel minder snel als voorheen. Gemiddeld groei je dan nog 6 centimeter. Aan het begin van je menstruatie is het vaak zo dat de menstruatie erg onregelmatig is, wat erg vervelend kan zijn. De oorzaak hiervan is, is dat je lichaam nog moet wennen aan deze hormonale veranderingen. Ook kunnen een te laag lichaamsgewicht of stress een oorzaak zijn. Maar vaak zal dit door de jaren heen verbeteren, en zal de menstruatiecyclus regelmatig worden.

Menstruatiecyclus

Elke maand bereiden de hormonen je lichaam voor op een eventuele zwangerschap. Dit proces wordt het menstruatiecyclus genoemd. In het eerste deel van de menstruatiecyclus produceert het lichaam het hormoon oestrogeen. Door dit hormoon rijpt een eicel ongeveer binnen 14 dagen. Na deze 14 dagen vind er een ovulatie plaats, wat ook wel een eisprong wordt genoemd. Voor meer informatie, kijk onder het kopje ‘Eisprong’. Door het hormoon progesteron is het baarmoederslijmvlies verder uitgegroeid en is de baarmoeder klaar voor een eventuele zwangerschap. Tijdens deze eisprong ben je vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst. Op de pagina ‘Eisprong berekenen‘ kun je berekenen wanneer jouw eisprong plaats zal vinden. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, zal de hoeveelheid progesteron afnemen, waardoor de baarmoederwant weer dun wordt zoals voorheen. Je gaat menstrueren. Hierna begint de cyclus weer opnieuw. Op de pagina ‘Menstruatiecyclus‘ vind je meer informatie over dit proces.

Tampons of maandverband?

Het bloedverlies kan tijdens de menstruatie op verschillende manieren worden opgevangen. 2 manieren om het bloed op te vangen zijn een tampon of maandverband. Deze moeten bij hevige bloedingen regelmatig verwisseld worden. Ook is dit erg goed voor de hygiëne. Maandverband is voor uitwendig gebruik. Een tampon daarentegen is voor inwendig gebruik en kan veel bloed opnemen. De tampon moet wel binnen 4 tot 6 uur verwisseld worden, dit om infecties te voorkomen.

MenstruatieHet kan voorkomen dat de bloedingen zo hevig zijn dat je bijvoorbeeld altijd maar thuis moet blijven omdat je jezelf zo slecht voelt. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam om de dokter te raadplegen. Dit om vleesbomen of bijvoorbeeld poliepen uit te sluiten. Hevige en zware bloedingen tijdens de menstruatie worden menorragie genoemd. Het is zeker af te raden om vaginale spoelmiddelen of deo ‘s te gebruiken, dit kan schadelijk voor de vagina zijn.

Bij meer dan 50% van de vrouwen zijn de eerste 2 dagen van de menstruatie het hevigst. Dit komt doordat er dan een grote hoeveelheid bloed vrij komt.

Menstruatie klachten

Menstruatie gaat vaak gepaard met klachten. De klachten zijn te onderscheiden in 3 soorten.

  1. Ovulatie- of middenpijn; Deze pijn treedt op wanneer de ovulatie plaatsvindt. Dit is ongeveer 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie. Niet alle vrouwen hebben last van deze pijn.
  2. Premenstruele pijnklachten; Deze pijn heb je meestal 1 week voor aanvang van je menstruatie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid en lusteloosheid.
  3. Menstruatiepijn; Deze menstruatiepijn wordt veroorzaakt door het spierweefsel van de baarmoeder. De klachten bij deze menstruatiepijn zijn: buikpijn onder in je buik, rugpijn, moeheid, eetbuien en lusteloosheid.

Om de buikkrampen te verlichten kan je het beste rustig aan doen en vooral zorgen voor ontspanning. Ook kan een warme kruik op je rug of buik erg helpen. Tevens kan een heerlijk warm bad wonderen doen.