De menstruatiecyclus is een verandering van in het lichaam van een vrouw in periodes tussen de pubertijd en de menopauze. De menopauze heeft te maken met de laatste menstruatie van een vrouw, wanneer er in de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer zijn. Dit gebeurd rond het 50e levensjaar. Voor meer informatie over de menopauze, kijk dan onder het kopje ‘Menopauze’.

De menstruatiecyclus heeft te maken met eicelrijping. Het lichaam moet namelijk klaargemaakt worden voor mogelijke zwangerschap. De vruchtbaarheid van een vrouw hangt dus af van de menstruatiecyclus.

Een normaal menstruatiecyclus duurt ongeveer tussen de 25 en 35 dagen, maar deze cyclus kan uiteenlopen van 21 dagen tot 3 maanden. Het verloop van de cyclus wordt geregeld door hormonen.

Menstruatie

Elke maand wordt de binnenwant van een baarmoeder dikker. Op deze manier wordt een baarmoeder klaargemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. De eerste dag van de menstruatiecyclus is de dag waarop een vrouw gaat menstrueren. Menstrueren betekend dat een vrouw bloed verliest. De menstruatie blijft dan gemiddeld 3 tot 7 dagen aanhouden. Bij de meeste vrouwen zijn de eerste 2 dagen van de menstruatie het ergste. De oorzaak hiervan is dat je hormonen in je lichaam ervoor wil zorgen dat het slijmvlies van je baarmoeder, dat was ontstaan in de vorige cyclus, wordt afgestoten. Dit kan een hevige buikpijn veroorzaken. Meer informatie over de menstruatie kun je vinden onder het kopje ‘Menstruatie‘.

De fases van een menstruatiecyclus

MenstruatiecyclusDe cyclus wordt in 2 delen verdeeld. Het eerste deel is de folliculaire fase en het tweede deel is de luteale fase. De tweede fase begint na de eisprong. De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd, wat ongeveer 14 dagen voordat je weer moet menstrueren plaatsvindt. Voor meer informatie over de eisprong, kijk dan onder het kopje ‘Eisprong’.

Wanneer de folliculaire (1e fase) begint geeft de hersenen een signaaltje aan de follikel dat deze moet gaan groeien. Een follikel wordt ook wel een eiblaasje genoemd. De follikel is het geheel van de eicel en de daarom heen liggende cellagen die de eicel voeding geven. De follikels produceren tijdens de eerste fase oestrogeen. Oestrogeen zijn vrouwelijk hormonen, die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies (endometrium) groeit. Wanneer een follikel ongeveer een diameter heeft van 17-20 mm heeft, zullen de hersenen een signaaltje sturen dat er pieksgewijs LH geproduceerd moet worden. LH staat voor het luteïniserend hormoon. Dit hormoon is een geslachtshormoon dat de eirijping en de eisprong stimuleert bij een vrouw. Het gevolg hiervan is, is dat de follikel 36 tot 48 uur later zal gaan springen (ovulatie).

De Luteale fase (2e fase) begint wanneer de follikel gesprongen is, en de eicel eruit verdwenen is. De cellen zullen nu voornamelijk progesteron gaan produceren. Er blijft nu een follikel zonder een eicel over. Dit wordt een geel lichaam (corpus luteum) genoemd. Doormiddel van progesteron verandert het baarmoederslijmvlies, waarbij het baarmoederslijmvlies het beste wordt ‘klaargemaakt’ voor de innesteling. Als dit gele lichaampje enkele dagen later stopt met hormoonproductie, omdat de eicel niet bevrucht is, zal het baarmoederslijmvlies geleidelijk aan verdwijnen en zal er een bloeding plaatsvinden (menstruatie). Deze duur van de bloeding verschilt per vrouw en duurt normaal gesproken tussen de 3 en 7 dagen. Hierbij is een totaal bloedverlies van ongeveer 10 centiliter.