Een ander woord voor eisprong is ovulatie. Bij een eisprong, is de eicel rijp en zal de eicel uit de eierstokken ‘springen’.
Per menstruatiecyclus vindt er één keer een eisprong plaats. Voor meer informatie over menstruatiecyclus, kijk onder het kopje ‘Menstruatiecyclus’. Meestal gebeurt dit 12 tot 16 dagen voordat de volgende menstruatie begint. Tijdens de menstruatiecyclus komt er een eicel tot rijping, dat daarna bevrucht kan worden. Het moment dat de eicel springt uit één van de moederstokken wordt de eisprong genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat de eierstok ( de ovaria) niet aan de eitrechter vastzit. Vanuit de eitrechter moet de eicel naar de eileider, dus de eicel moet wel een sprongetje doen om uiteindelijk in de eileider terecht te komen. Tijdens deze eisprong is een vrouw het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap dus het grootst.
Eisprong fases
De eisprong is hier in fases uitgelegd.
- De eicellen zitten in de eierstokken. In het eerste deel van de cyclus dat de folliculaire fase wordt genoemd, worden de eicellen klaargemaakt om uiteindelijk de eierstokken te verlaten.
- Wanneer de tijd bijna aan is gebroken dat er een eisprong plaatsvindt, gaat het lichaam veel van het hormoon oestrogeen produceren. Dit hormoon zorgt ervoor dat de binnenkant van de baarmoeder (baarmoederslijmvlies) dikker wordt.
- Doordat er veel oestrogeen wordt geproduceerd, wordt er een ander hormoon geproduceerd: het LH hormoon Dit hormoon wordt ook wel het luteïniserend hormoon genoemd. Deze stijging van het LH hormoon zorgt ervoor dat de eicel weg moet uit de eierstokken. Hierdoor vindt de eisprong plaats. Het eitje springt vanuit de baarmoeder naar de eileider.
- De laatste fase is dat de eicel via de eileider naar de baarmoeder wordt getransporteerd.
Heel soms komt het voor dat er 2 eicellen tot rijping komen per menstruatiecyclus. Wanneer er dan bevruchting plaatsvindt, kan het zo zijn dat er een twee-eiige tweeling ontstaat.
Eisprong symptomen
De tijd rond de eisprong worden de vruchtbare dagen genoemd. Dit zijn de symptomen die gepaard gaan met een eisprong:
- Verandering aan de baarmoedermond; Tijdens de cyclus verandert de baarmoedermond van vorm. Tijdens de onvruchtbare periodes van de cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt de baarmoedermond erg laag. De baarmoedermond is dan ook erg hard. Wanneer de eisprong nadert, gaat de baarmoederwant hoger liggen en wordt de baarmoedermond tevens zachter. Op het moment dat er een eisprong plaatsvindt, wordt de baarmoedermond zacht en komt er een opening. Na de eisprong, zal de baarmoedermond weer de zelfde vorm aannemen als eerst. De baarmoedermond sluit weer, wordt hard en zakt.
- Het luteïniserend hormoon (LH) neemt toe; ongeveer 2 dagen voor de ovulatie wordt er veel meer van dit hormoon geproduceerd. Wanneer er steeds meer LH wordt geproduceerd, is de tijd van een grote kans op een eventuele zwangerschap aangebroken. Om te weten te komen wanneer dit hormoon is toegenomen, en dus de kans op een zwangerschap hoog is, kan je het beste een ovulatietest proberen. Er wordt dan in je urine gekeken naar de LH-waarde. Wanneer de ovulatietest aangeeft dat de LH concentratie het hoogst is, en er dus een piek is, dan zal de eisprong binnen 24 tot 48 uur plaatsvinden.
- Het cervixslijm veranderd; Het cervixslijm is het slijm dat uit je vagina komt tijdens de menstruatiecyclus. Dit slijm verandert elke keer van samenstelling en tevens van kleur. Rond het moment van de eisprong is het slijm helder en dun en is het slijm ook erg rekbaar. Hieraan kun je zien of de eventuele kans op zwangerschap groot is. De oorzaak van deze verandering in kleur en rekbaarheid is: is dat er een enorme hoeveelheid oestrogeen wordt geproduceerd. Na de eisprong zal de hoeveelheid oestrogeen weer verminderd worden en wordt het slijm weer troebel, klonterig en weer minder rekbaar.
- De lichaamstemperatuur stijgt
- Ovulatiepijn; Ovulatiepijn is ook wel beter bekend als Mittelschmerz Deze pijn ziet men vaak als een scherpe pijn in je buik, ongeveer op de hoogte van je eierstokken.
Wanneer je dus zwanger wilt worden, is het van belang dat je weet wanneer jouw eisprong is. Op de pagina ‘Eisprong berekenen‘ kun je zien in welke periode jouw eisprong plaats zal vinden.
Als een vrouw in de vruchtbare fase geen eisprong heeft, spreekt men van anovulatie. Vaak wordt anovulatie verward met amenorroe, maar dit is iets heel anders. Amenorroe is namelijk het ontbreken van menstruatie.
Laat een reactie achter