De menopauze wordt ook wel de overgang genoemd. De menopauze is een onderdeel van het natuurlijke ouderdomsproces dat ongeveer tussen het 45e en het 60e levensjaar plaatsvindt. De menopauze betekent het einde van de menstruatie. De vrouw is vanaf dit moment niet meer vruchtbaar. Meer over de menstruatie kun je vinden onder het kopje ‘Menstruatie‘.
Na verloop van tijd verliezen de eierstokken de capaciteit om de hormonen progesteron en oestrogeen te produceren. Dit zijn de hormonen die het menstruatiecyclus reguleren. Wanneer de daling van oestrogeen steeds meer blijft dalen, zullen de hoeveelheden van menstruaties dalen en zullen de menstruaties uiteindelijk stoppen. Voor meer informatie over de hormonen oestrogeen en progesteron of over de menstruatiecyclus, kijk onder het kopje ‘Menstruatiecyclus’.
De menopauze wordt voor een deel genetische bepaald. Vaak is het zo dat het tijdstip wanneer bijvoorbeeld een moeder de menopauze heeft gehad, dat dat tijdstip ongeveer overeenkomt met de dochter. Ook heeft roken een grote invloed op de menopauze. Rooksters kunnen wel tot 2 jaar eerder de menopauze ingaan.
Ingeleide Menopauze
Een ingeleide menopauze betekent dat de menstruaties al vroegtijdig stoppen door bijvoorbeeld een erfelijke ziekte of door roken. Een gevolg van deze vroegtijdige menopauze is dat de kans op hart- en vaatziekten en botontkalking toeneemt. Dit komt doordat het lichaam niet meer bepaalde hormonen aanmaakt.
Penopauze
Ook mannen krijgen last van een soort menopauze, alleen wordt dit dan geen menopauze genoemd. Bij mannen wordt dit de penopauze genoemd, of terwijl de midlifecrisis. Dit speelt zich af rond het 45e en het 55e levensjaar. Het verschil tussen de mannelijke penopauze en de vrouwelijke menopauze is dat de menopauze zich veel sneller ontwikkeld. De symptomen van de mannelijke penopauze zijn:
– Depressie
– Opvliegers
– Minder sexuele gevoelens
– Prostaat problemen
Premenopauze
De langzame veranderingen die tot de menopauze wordt de premenopauze genoemd. Dit kan een paar maanden of zelfs een paar jaar duren. De gemiddelde vrouw heeft een premenopauze van 5 jaar. De symptomen van deze premenopauze zijn;
– Meer klachten tijdens de menstruatie; meestal heeft een vrouw of abnormaal veel bloedverlies of abnormaal weinig bloedverlies
– Onregelmatige menstruatie
Ook zijn er natuurlijk symptomen die de aangeven dat er binnenkort de laatste menstruatie zal zijn. Toch zijn deze symptomen verschillend per vrouw. Ook de ernst van deze symptomen verschilt heel erg. In de westerse wereld ondervinden 12% van de vrouwen helemaal geen symptomen in tegen stelling tot 14% die juist hele intense, emotionele of fysieke problemen ervaart. De symptomen van de menopauze zijn:
– Angst, depressie, Snel geïrriteerd, stemmingsschommelingen, Slecht concentratie, vergeetachtigheid; Dit zijn allemaal emotionele symptomen. Lichaamsbeweging kan hierbij een goede behandeling zijn. Ook kan het heel fijn zijn voor een vrouw om met andere vrouwen te praten over de moeilijkheden van de menopauze.
– Opvliegers; één van het meest bekende symptoom van de overgang zijn opvliegers. Deze opvliegers worden veroorzaak door de veranderde functie van de temperatuur van het lichaam. De opvliegers gaan vaak gepaard met kou, zweten, duizeligheid en hartkloppingen
– Seksuele problemen; Bij de menopauze treedt er vaginale droogheid en minder elastische weefsel op. Dit komt door het verminderde oestrogeengehalte. De interesse in seksuele betrekkingen vermindert.
– Slaapstoornissen
– Geheugenverlies
– Incontinentie; De oorzaak hiervan is, is dat de weefsels van de urineleiders veranderen. Het gebrek aan lichaamsbeweging kan deze incontinentie ook verergeren.
– Osteoporose; De menopauze gaat vaak samen met osteoporose. Een ander woord voor osteoporose is botontkalking. Het is een toestand van het botweefsel met minder botmineraaldichtheid dan normaal. De botten worden erg broos en fragiel.
De postmenopauze is de periode na de laatste menstruatie. De overgangsverschijnselen beginnen langzaam af te nemen.
Laat een reactie achter