Een condoom is een anticonceptiemiddel dat wordt gebruikt om een ongewenste zwangerschap te voorkomen en beschermt tegen sexueel overdraagbare aandoeningen. Daarnaast kan het de seks ook aangenamer maken. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in diverse geuren en smaken maar ook met stimulerende ribbeltjes of nopjes. Condooms zijn verkrijgbaar voor mannen maar ook voor vrouwen. Voor vrouwen wordt deze het vrouwencondoom genoemd.
Hieronder lees je wat een condoom precies inhoudt, hoe het wordt gebruikt en wat de voor,- en nadelen van zijn. Op deze manier gaan we ook kijken naar het vrouwencondoom. Wil je meer weten over andere anticonceptiemiddelen? Ga dan naar de pagina ‘Anticonceptiemiddelen‘. Hier lees je meer over andere vormen van anticonceptie.
Het condoom
Het condoom is een rubberen hoesje dat om de penis wordt aangebracht. Dit hoesje zorgt ervoor dat het sperma niet in de vagina terecht kan komen. Zaadcellen worden op deze manier opgevangen in het rubberen hoesje. De buitenkant van het hoesje bevat een dun laagje glijmiddel. Dit glijmiddel zorgt ervoor dat de penis gemakkelijk de vagina binnen kan ‘glijden’.
Ze zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten maar ook in verschillende kleuren en smaken. Het kortste condoom dat verkrijgbaar is is 17,2 cm en de langste is 19,8 cm. Ze zijn verkrijgbaar voor extra stimulatie tijdens het vrijen of ze zijn te gebruiken bij orale of anale seks. Het condoom wordt ook wel eens ‘kapotje’ genoemd. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur.
De meeste condooms zijn gemaakt van latex (rubber). Als je allergisch bent voor latex of er niet van houdt, kun je kunststof condooms gebruiken. Goede condooms zijn te herkennen aan het CE-logo (Europees kwaliteitskeurmerk) op de verpakking.
Het gebruik van het condoom
Voor het gebruik van een condoom kun je ook de bijsluiter lezen die is bijgesloten in de verpakking. Hieronder leggen we in een aantal simpele stappen het gebruik uit en geven we een aantal bruikbare tips.
1. Voordat je een condoom gaat gebruiken is het belangrijk om te kijken naar de houdbaarheidsdatum. Ze bevatten namelijk glijmiddel wat na een tijdje kan bederven. Hierdoor is het condoom minder flexibel en kan het eerder scheuren.
2. Scheur de verpakking voorzichtig open. Pas op met scherpe nagels of sieraden. Hierdoor kan het condoom beschadigen en kunnen er scheuren of gaatjes ontstaan.
3. Doe het condoom om. Controleer hierbij goed of de rand aan de buitenkant zit. Wanneer dit niet zo is zit het namelijk binnenstebuiten.
4. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in zit door het topje van dicht te knijpen met je duim en wijsvinger.
5. Rol het rubberen hoesje voorzichtig over de penis naar beneden.
6. Zorg ervoor dat er nog wel genoeg ruimte is in het topje zodat het sperma opgevangen kan worden. Wanneer het rubber weer omhoog rolt tijdens het vrijen, rol deze dan gelijk weer na beneden. Wanneer hij er helemaal af glijdt moet je stoppen en een nieuwe gebruiken.
7. Verwijder het condoom direct na de zaadlozing en wacht dus niet tot de penis slap is geworden. Hou tijdens het terugtrekken van de penis de rand van het condoom goed vast zodat het sperma er in blijft. Haal het condoom er voorzichtig af, leg er een knoop in en gooi deze in de vuilnisbak.
8. Spoel deze nooit door in het toilet, dit kan verstoppingen veroorzaken.
De voordelen van het condoom
Het gebruik van een condoom kent vele voordelen. Hieronder een paar belangrijke voordelen.
~ Het is het enige anticonceptiemiddel dat je kan beschermen tegen sexueel overdraagbare aandoeningen en AIDS
~ Het is gemakkelijk te verkrijgen bij een drogist.
~ Het gebruik is vrij eenvoudig
~ Ze zijn verkrijgbaar in diverse smaken of met ribbeltjes en nopjes. Dit kan prestatie verhogend werken.
De nadelen van het condoom
Naast voordelen heeft het condoom ook nadelen. Hieronder volgen een aantal nadelen.
~ Het kan scheuren waardoor je niet meer veilig bent
~ Je kan het maar 1 keer gebruiken
~ Sommige mannen en / of vrouwen genieten minder van de seks omdat ze niet direct in aanraking met elkaar zijn en dus minder ´voelen´
De betrouwbaarheid van het condoom
Hoewel geen enkel antinconceptiemiddel helemaal veilig is, is het condoom behoorlijk betrouwbaar. De betrouwbaarheid hangt sterk af van het juiste gebruik. Veel mannen en vrouwen weten namelijk niet goed hoe ze een condoom om moeten doen waardoor deze snel afglijdt of zelfs breekt. Als het rubbert scheurt, afglijdt of lekt, kan dat leiden tot zwangerschap of besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Er zijn verschillende soa’s, waaronder chlamydia, gonorroe en het hiv-virus dat aids veroorzaakt.
De betrouwbaarheid van het condoom is 92 tot 98%. Wil je extra zekerheid om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, zorg er dan voor dat je geen seks hebt gedurende je vruchtbare periode. Je vruchtbare dagen zijn rond je eisprong. Ga naar de pagina ‘Vruchtbare dagen‘ voor meer informatie. Ook kun je overwegen om naast een condoom de anticonceptiepil te slikken. De anticonceptiepil is het meest betrouwbare anticonceptiemiddel maar deze beschermd niet tegen sexueel overdraagbare aandoeningen. Lees meer over de pil op de pagina ‘Anticonceptiepil‘ De anticonceptiepil in combinatie met een condoom geeft je dubbelop bescherming!
Let op! Gebruik nooit 2 condooms over elkaar! Veel mannen denken dat dit dubbelop bescherming biedt maar dit is absoluut niet waar. Doordat de condooms dan langs elkaar heen schuren is de kans juist groter dat deze scheurt of breekt. Het verhoogt dus juist het risico op een eventuele zwangerschap of sexueel overdraagbare aandoening.
Het vrouwencondoom
Ook voor vrouwen is er, vanaf het jaar 1920, een condoom ontworpen. Het vrouwencondoom bestaat uit een rubberen zakje van ongeveer 17 cm lang. Dit zakje kan een vrouw in de vagina inbrengen en vangt het sperma op. Zo kan een zaadcel niet in de vagina komen en geen eicel bevruchten. Het zakje bestaat uit 2 ringen. Een ring rond de opening van ongeveer 7 cm doorsnee en een ring op de bodem van het zakje van ongeveer 3 cm doorsnee. Het vrouwencondoom is ongeveer 2 keer zo groot als het normale condoom en kan al voor het vrijen ingebracht worden. Het beschermt je eveneens tegen sexueel overdraagbare aandoeningen en AIDS.
Het gebruik van het vrouwencondoom
Een vrouwencondoom moet uiteraard voor het vrijen ingebracht worden. Hieronder wordt kort in stappen uitgelegd hoe je een vrouwencondoom kunt gebruiken.
1. Breng het vrouwencondoom in de vagina. Knijp de kleine ring samen en breng de ring in de vagina.
2. Breng de kleine binnenring zo ver mogelijk naar binnen.
3. Bedek de schaamlippen met de grote ring.
4. Na gebruik niet door de toilet spoelen, dit kan verstoppingen veroorzaken!
Voordelen van het vrouwencondoom
~ Het beschermt je tegen een ongewenste zwangerschap op een natuurlijke manier
~ Het het heeft nagenoeg geen bijwerkingen
~ Het is makkelijk te verkrijgen
~ Het beschermt tegen sexueel overdraagbare aandoeningen
~ In tegenstelling tot het gewone condoom raakt de penis van de man niet bekneld
~ Tijdens het vrijen hoeft de man niet steeds een erectie te hebben
~ De man hoeft zich niet direct na zaadlozing terug te trekken
~ Het kan niet afglijden
~ Het vrouwencondoom is 2 keer zo sterk als het mannencondoom omdat deze gemaakt is van polyurethaan en het gewone condoom van latex
Nadelen van het vrouwencondoom
~ In tegenstelling tot andere anticonceptiemiddelen is het redelijk prijzig
~ Het inbrengen gaat niet altijd even makkelijk
~ Niet alle standjes zijn mogelijk
~ Het kan vervelend voelen voor zowel de man (voornamelijk de binnenring) als de vrouw tijdens het vrijen
~ Je kunt het vrouwencondoom goed zien zitten
~ Tijdens het vrijen kan het rare geluiden maken
~ Het is maar één keer te gebruiken
~ Er is een kans dat de penis van de man naast het condoom in de vagina terechtkomt en er alsnog sperma in komt.
Glijmiddel
Er zijn veel redenen om tijdens het vrijen glijmiddel te gebruiken. Zo wordt het vaak gebruikt wanneer de vrouw vaak droog is. Door het gebruik van glijmiddel zal de penetratie makkelijker gaan. Zo kan glijmiddel het vrijen prettiger en intenser maken. Er zijn veel soorten glijmiddelen verkrijgbaar. Elk met zijn voor,- en nadelen. Kijk voor het gebruik goed welke bij je past. Zo kun je bij het gebruik van latex condooms het beste een glijmiddel gebruiken op waterbasis zoals Durex Topgel of Sensibule. Op de pagina ‘Glijmiddel‘ kun je meer lezen over de verschillende soorten glijmiddelen. Hier kun je ook kijken welk glijmiddel het beste bij je past.
ik ga zeker halen !!!
Zou ik zeker doen
Ook gewoon gebruiken
ik ga zeker halen !
Ahahahaa Omg
[…] Het condoom is wel betrouwbaar als anticonceptie, alleen kan door verkeerd gebruik het toch fout gaan. Als het verkeerd is omgedaan of met een nagel erin is geprikt kan hij snel afglijden of scheuren. Niet alleen heb je dan kans om zwanger te worden, maar ook kans om een soa op te lopen. Onjuist gebruik maakt het condoom dus minder betrouwbaar. […]