Ongeveer 500.000 Nederlandse vrouwen gebruiken nog altijd de pil uit de 3e of 4e generatie terwijl al meer dan 10 jaar bekend is dat deze antinconceptiepil de kans op trombose verhoogt. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Deze week zijn in Frankrijk de antinconceptiepillen uit de 3e en 4e generatie vervroegd uit het verzekerde pakket gehaald. Aanleiding hiervoor was de aanklacht van een 25-jarige vrouw uit Frankrijk die zegt een beroerte te hebben gekregen van de pil. Na deze beroerte is ze voor 65 % gehandicapt verklaard. Nadat deze aanklacht in de publiciteit is gekomen hebben zich nog ongeveer 30 andere vrouwen gemeld. Deze vrouwen kampen ook met de gevolgen van een beroerte zoals een hersenbloeding, trombose, longembolie of aderontsteking. Deze vrouwen willen pillenfabrikanten Bayer, Schering, Merck en Pfizer hiervoor aansprakelijk stellen. Vanaf 31 maart 2013 worden deze dan ook niet meer door het ziekenfonds vergoed. Wie de pil wel wil blijven slikken kan ze gewoon nog verkrijgen, ze worden alleen niet meer vergoed.
In Nederland wordt de pil alleen vergoed via de basisverzekering bij vrouwen tot 21 jaar. Ongeveer drie kwart van de vrouwen gebruikt een 2e generatie antinconceptiepil, zoals Microgynon. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Huisartsen en wetenschappers beschouwen de 2e generatiepil als het meest veilig. Uit deze zelfde cijfers blijkt ook dat ongeveer elf procent een antinconceptiepil gebruikt uit de 3e generatie (zoals Mercilon en Diane) en ongeveer veertien procent gebruikt een anticonceptiepil uit de 4e generatie (zoals Yasmin).
Volgens professor klinische epidemiologie Frist Rosendaal is het eigenlijk onacceptabel dat deze pillen nog op de markt zijn aangezien in 1995 al is aangetoond dat bij deze 3e en 4e generatie anticonceptiepillen het risico op trombose 2 keer zo groot is als bij 2e generatie anticonceptiepillen. Professor Rosendaal doet al jaren onderzoek naar trombose bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Bij vrouwen die de pil niet slikken krijgt ongeveer 1 op 10.000 vrouwen trombose. Bij vrouwen die de 2e generatie anticonceptiepillen slikken is dit 2 à 3 per 10.000. Bij gebruikers van de 3e en 4e generatie anticonceptiepil is dit al verdubbeld naar 4 à 6 vrouwen per 10.000. Rosendaal zegt: ‘Waarom zou je een pil slikken die het risico op trombose verhoogt, terwijl een beter alternatief voorhanden is?’
Regiovoorzitter bij de Landelijke Huisartsen Vereniging Han Mulder is verbaasd dat de pillen nog zoveel worden gebruikt. De huisarts zegt dat in principe alleen naar 3e en 4e generatie anticonceptiepillen wordt gegrepen in ‘extreme situaties’. Hierbij kun je denken aan vrouwen die sterke bijwerkingen hebben bij de standaard anticonceptiepillen, zoals hoofdpijn en/of tussentijdse bloedingen. Een pil van een ander type samenstelling kan dan soms een betere uitwerking hebben.’ Ook jonge meisjes die veel last hebben van van puisten krijgen vaak deze zwaardere pillen voorgeschreven, zegt Mulder.
Bron: Volkskrant – Link
Laat een reactie achter